Kilpeläiset ja Dna -sukututkimus

Paavo Salonen

Suomea ei ole asutettu kerralla, vaan pitkän ajan kuluessa jääkauden jälkeen. Asukkaat ovat tulleet tänne eri reittejä niin idästä kuin lännestä. Dna-sukututkimuksen pohjalta voidaan muuttoreitit jäljittää: Suora isälinja (isä, isänisä, isänisänisä jne.) aina geneettiseen Aatamiin ja suora äitilinja (äiti, äidinäiti, äidinäidinäiti jne.) aina geneettiseen Eevaan asti. Näiden alkukoti oli Afrikassa. Edelleen voidaan ”serkkuhaun” avulla löytää geneettiset serkut aina 5 -6 polveen asti.

Tehtyjen Dna-analyysien perusteella, (tällä hetkellä kolme kappaletta) Kilpeläiset ovat vaeltaneet tänne oletettavasti seuraavaa reittiä: Afrikasta Lähi-Idän kautta Kiinaan ja sieltä Siperian kautta Suomeen mammuttien perässä kuten noin 60 % koko Suomen ja noin 70 % Itä-Suomen mieslinjoista. He ovat sittemmin asettuneet Savoon, josta todennäköisesti ovat levinneet Karjalaan, Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Dna:n avulla voidaan myös tutkia, ovatko kaikki Kilpeläisen suvut sukua toisilleen ja kuinka läheisiä. Esimerkiksi Heinäveden, Pudasjärven, Kuhmon, Nurmeksen ja Vpl (Viipurin läänin) Pyhäjärven Kilpeläisten sukuhaarat. Sain jo varmistettua, että Karjalan Vpl Pyhäjärven Kilpeläiset, joihin kuulun äitini kautta, ovat läheistä sukua Heinäveden Kilpeläisille.

 Toivomukseni mukaan saataisiin ainakin kaikista Kilpeläisen sukuhaaroista näyte ja toimin tarvittaessa yhteyshenkilönä. Isälinjan lisäksi äitilinjat ovat mielenkiintoisia. Kuten jo aiemmin todettiin, suurin osa isälinjoista on tullut Suomeen idästä. Äitilinjat sen sijaan ovat suurimmalta osalta samoja kuin muuallakin Euroopassa. Näyttäisi siltä, että mammutinmetsästäjät ovat vaeltaneet tänne suurelta osin poikamiehinä ja löytäneet vaimot täältä. Dna:n avulla saattaa löytyä useita satoja sukulaisia niin isä, äiti- kuin serkkuhaun kautta ja voidaan löytää myös Kilpeläisille läheisiä sukuja.


Dna- testin tekeminen on helppoa. Tilataan kotiin testipakkaus, raaputetaan posken sisäpuolelta näyte, joka postitetaan takaisin ja tulokset tulevat internetin kautta kotitietokoneelle. Tällä hetkellä FamilyTreeDna:n halvin isälinja Dna-testi maksaa 49 $, halvin äitilinja -testi maksaa samoin 49 $ ja serkkuhaku 99 $. Perustestillä pääsee alkuun, mutta suosittelen isälinjasta heti 67 markkerin testiä, joka maksaa yli 200 $. Se antaa tarkemman sukulaisuuden asteen (Kilpeläisten suku kuuluu hyvin yleiseen ryhmään). Hinnat vaihtelevat jonkin verran ja toisinaan saattaa olla alennuskuponkeja.


Olkaa tarvittaessa minuun yhteydessä, niin katsotaan sopivin vaihtoehto. Tässä linkki : http://www.familytreedna.com/v3/default. Family TreeDna:lla on myös Suomi Dna-projekti, jossa on tällä hetkellä yhteensä 3675 näytettä.: http://www.familytreedna.com/public/Finland/

Paavo Salonen Brahenkatu 7 C 59 20100 TURKU
paavo.salonen(@)finanssitutka.fi, puh 040-5454517